Wednesday, April 13, 2011

Lukisan Teknik Titik (Pointillism)

Lukisan Teknik Titik

Salah satu daripada teknik lukisan adalah teknik titik atau lebih dikenali sebagai 'pointillism'. Bagi menghasilkan lukisan teknik titik ini, alat yang diperlukan adalah sejenis pen yang dipanggil pen teknikal atau pen yang menggunakan dakwat basah. Penggunaan pen mata bola akan memberi hasil yang tidak memuaskan.

Kesabaran diperlukan dalam menghasilkan lukisan jenis ini kerana jika tidak sabar titik yang terhasil agak kurang baik dan terbentuk seperti garisan yang berekor. Bagi menghasilan lukisan jenis ini, anda perlu menghasilkan struktur rangka objek terlebih dahulu dan mengenalpasti garisan-garisan pemisah antara ton cerah, sederhana dan gelap

Mulakan dengan ton yang cerah dan tambahkan titik-titik sedikit demi sedikit bagi mendapatkan ton yang gelap
Contoh:
perbezaan dari ton gelap ke cerah


Proses melukis teknik titik

1. Buat lakaran struktur objek yang hendak dilukis dengan pensel. Dapatkan garisan kontour kawasan arah cahaya dan bayang iaitu daripada kawasan cerah ke kawasan yang gelap. Dengan menggunakan pen dakwat basah mulakan dengan titik bahagian yang mempunyai ton cerah.


2. Tambahkan titik pada kawasan yang mempunyai ton lebih gelap atau boleh menggunakan pen yang lebih tebal saiznya.


3. Siapkan dengan menambah titik-titik pada bahagian yang mempunyai ton gelap dan pastikan titik yang dibuat tidak menjadi garisan. Setelah lukisan selesai, padamkan kesan lorekan pensel.


Contoh-contoh Lukisan Teknik TitikNo comments:

Post a Comment